Hela webbplatsen är information från Läkarmissionen
Läkarmissionen – Förändrar framtiden för utsatta människor
Läkarmissionen

Juliette, 6, lever på riskorn som grannarna glömt

Svälten på Afrikas horn förra året skördade tusentals liv.
Nu står människorna i Västafrika inför en liknande katastrof.
– Vi behöver tjugo säckar ris för att överleva. I år fick vi åtta, säger Juliettes mamma.
Sätt punkt för hungersnöden i Västafrika – innan den bryter ut
Familjen Boro är en stor familj med många barn. Ett av dem är 6-åriga Juliette. Vanligtvis brukar hon leka ”mamma, pappa, barn” med sina vänner på gården. Nu har leken blivit allvar. Varje gryning beger hon och hennes mamma sig till grannens risodling – som lyckosamt nog haft råd med konstbevattning – för att krypandes på knä ta till vara på spillet av dennes skörd.
– Risgrynen säljer vi och köper lite majs, som ger mer mättnad för pengarna, berättar de.
Familjen Boros egen odling torkade nästan bort. Samtidigt fördubblades priset på konstgödsel, så i stället för tjugo säckar ris fick familjen bara åtta.
– Det är flera månader kvar till nästa skörd och säckarna är redan slut, säger Juliettes mamma.
Skänk en säck majs till en av familjerna i Västafrika

”Den här gången har vi chansen att agera i tid”

I fjol kablades skrämmande bilder från Afrikas horn ut över hela världen. Nu har hungersnöd slagit till på andra sidan kontinenten där över 15 miljoner människor står utan tillräckligt med mat att äta.
– En miljon barn riskerar att drabbas av svår undernäring. Men den här gången har vi chansen att agera i tid, säger informatör Johanna Kratz, nyss hemkommen från Burkina Faso.
I vanliga fall äter vi tre gånger om dagen. Nu lagar jag mat en gång på måndag och en gång på torsdag. Men om två-tre veckor kommer allt vara slut, berättade en fyrabarnsmamma.
– Hennes historia är bara en av många fattiga jordbrukares. På resan passerade vi flera uttorkade åkrar där stjälkarna blivit så tunna att de lämnats åt sitt öde – precis som människorna där, säger Johanna.
Se Johannas film från Burkina Faso – klicka här

Det här kan du göra

Orsaken till den rådande situationen i Västafrika är oregelbundna regn och missväxt. Dessutom har matpriserna ökat, samtidigt som väpnade konflikter och en stadigt ökande befolkning också spelar in.
– Vi på Läkarmissionen kommer nu att börja dela ut majs i Burkina Faso till de som är mest utsatta; det vill säga ensamstående kvinnor, barnfamiljer och äldre människor. Majs är en av de viktigaste basfödorna och kan bidra till att hjälpa så många som möjligt så snabbt som möjligt – även om det inte innehåller tillräckligt mycket näring på lång sikt, säger Johanna.
Köp din majs direkt över nätet – klicka här

Läkarmissionen.se
Utvecklat av MiniMedia | Kontakta oss: redaktion@minimedia.se